Aanmelding
Voor een aanmelding heeft u een verwijsbrief van de huisarts nodig. U kunt zich aanmelden via ons algemene emailadres (mail@lwgz.nl) of u wordt direct door de huisarts verwezen. Telefonisch contact opnemen is ook mogelijk. Als we niet meteen bereikbaar zijn dan is er de mogelijkheid een voicemail bericht in te spreken. Wij bellen u dan zo spoedig mogelijk terug.
Nadat wij de aanmelding ontvangen hebben, plannen we een telefonisch screeningsgesprek. Dit zal circa 15 minuten tot een half uur duren. Aan de hand van een korte vragenlijst noteren wij alle gegevens en een beknopte omschrijving van uw klachten. Aan de hand van dit screeningsgesprek gaan wij na of een intake binnen onze praktijk passend is. Als er nog vragen zijn, wordt u dezelfde dag of binnen een paar dagen teruggebeld. Als er geen vragen zijn en de aanmelding is akkoord dan wordt er een intake afspraak gepland of wordt u op de wachtlijst geplaatst.
Als u bij Litjens & Wensink GZ-psychologen in behandeling komt, worden er afspraken gemaakt over de voorwaarden omtrent uw behandeling. Deze afspraken staan in de zorgovereenkomst. U ontvangt de zorgovereenkomst voorafgaand aan de intake en dient deze alvast door te nemen. Indien u vragen heeft over de zorgovereenkomst is er tijdens de intake de gelegenheid om deze te stellen. Tijdens de intake tekent u de overeenkomst als alles duidelijk is en u akkoord gaat.
Intake
De intake bestaat doorgaans uit enkele gesprekken van 60 minuten, waarin we uw belangrijkste klachten en hulpvraag op een rij zetten. Na de intake hebben we overleg in intervisie, waarna we met u het advies voor behandeling zullen bespreken. Als het behandelplan akkoord is, kan de behandeling starten.
Na de intake wordt bericht verzonden naar de verwijzer/huisarts. Deze krijgt, nadat dit met u is doorgenomen, te horen wat de conclusies zijn uit de intake en wat het behandelplan is. De zorgovereenkomst, het behandelplan en de brief aan de huisarts worden in uw dossier opgenomen.
Behandeling
Een psychologische behandeling gaat bij Litjens & Wensink GZ-psychologen om verandering aanbrengen in gedachten en gedrag of patronen, of om anders om te gaan met datgene wat niet veranderd kan worden. Het betekent dat een behandeling van u kan vragen om meer uit uw comfort zone te komen. En ook is het van belang dat u in uw dagelijks leven aan de slag gaat met het werken aan de gewenste verandering. Een psychologische behandeling is vaak ook hard werken en het is belangrijk om daar tijd en aandacht voor vrij te maken. Psychologische behandelingen kunnen dan bijzonder effectief zijn. Een GZ-psycholoog weet veel van psychologische veranderprocessen en wij zullen u begeleiden in het zetten van stappen in de gewenste richting.
Behandelmethoden
Wij werken met behandelmethoden die wetenschappelijk zijn onderzocht en voldoen aan de richtlijnen en kwaliteitsstandaarden voor de geestelijke gezondheidszorg.
Indien wenselijk en passend kunnen wij ook gedeeltelijk online behandeling aanbieden via beeldbellen, of kunt u een deel van de therapie zelfstandig doorlopen via E-health.
Cognitieve gedragstherapie
Cognitieve gedragstherapie (cgt) is een vorm van psychotherapie die actief en doelgericht is. Samen met de psycholoog brengt u uw probleem in kaart, gaat u aan de slag om uw doelen te bereiken en de controle over uw problemen te vergroten of omgang met problemen te verbeteren. Door samen na te denken, dingen te onderzoeken en vooral dingen uit te proberen, verandert u gedachten en gedrag die de klachten veroorzaken of in stand houden.
Cgt is dus een actieve therapie waarmee u zelf ook in het dagelijkse leven aan de slag gaat. Door thuis te oefenen leert u vaardigheden waarmee u na de behandeling verder vooruit kunt. Uit onderzoek blijkt dat deze therapie goed werkt bij veel psychische problemen. Cgt is voor veel psychische klachten de aanbevolen behandeling.
Exposure therapie (“blootstelling” therapie) is een onderdeel van cognitieve gedragstherapie en wordt vooral bij angststoornissen en aan dwang gerelateerde stoornissen toegepast. Tijdens exposure oefeningen leert men stap voor stap de angst aan te gaan. Dit is vaak best spannend, omdat men de angst het liefst vermijdt. In de praktijk blijkt dat vermijding op de korte termijn minder angst geeft, maar er op de lange termijn voor zorgt dat het angstprobleem blijft bestaan. Door de angst steeds uit de weg te gaan, ervaar je nooit wat er echt zou zijn gebeurd in zo’n situatie. Door vermijding kan de leefwereld bovendien steeds kleiner worden.
Exposure therapie zorgt ervoor dat op de lange termijn het angstprobleem afneemt. U leert dat u het aan kunt.
Meer informatie is te vinden via de volgende link: Vereniging voor Gedrags- en Cognitieve therapieën
ACT
Acceptance and Commitment Therapy (ACT, en in het Nederlands: acceptatie en toewijdingstherapie) is een bewezen effectieve vorm van gedragstherapie. ACT kan u helpen om uw vervelende gedachten, emoties en andere ervaringen te accepteren en te omarmen, in plaats van tegen ze te strijden. Wanneer u gedachten of gevoelens probeert weg te maken of er tegenin gaat komen ze vaak juist sterker terug. Wanneer u stopt met vechten tegen zaken die niet veranderd kunnen worden, ontstaat er meer ruimte voor de dingen in uw leven die u mooi en belangrijk vindt.
In deze behandeling gaat u na welke dingen voor u mooi en belangrijk zijn en leert u daarnaar te handelen. In een ACT behandeling krijgt u oefeningen die helpen om ‘flexibeler’ om te gaan met obstakels die op uw pad komen en uw waarden niet uit het oog te verliezen. We onderzoeken welke concrete stappen u kunt zetten om te investeren in de dingen die er voor u echt toe doen, ondanks dat er obstakels kunnen zijn.
Meer informatie is hier te vinden: Informatiebrochure – Acceptance and Commitment Therapy – Eenvoudige uitleg. V2 (actinactie.nl)